Vad är Skånes Taltidning?

Skånes Taltidning är en tidskrift för dig som har nedsatt syn. Den innehåller både korta nyheter och längre reportage. Varje vecka kommer det ut ett nytt nummer, på cd-skiva och på internet som så kallad podcast. På internet kan du välja mellan att lyssna strömmande eller att ladda ner ljudfilerna till din dator, din bärbara spelare eller din smarta telefon. Väljer du cd-skiva får du en musik-cd-skiva med posten som du kan lyssna på i din cd-spelare, din dator eller din daisy-spelare.

Lyssna gärna på vår broschyr – eller ladda ner den

Lyssna på syntolkningen av vår logotyp. Dodo Parikas läser.

Exempel på ämnen:

*Vallokalen kan komma till dig om du har svårt att ta dig dit.
*Dövblinde Torbjörn Svensson ska paddla över Öresund.
*Ny uppfinning låter dig känna utsikten genom bilrutan.
*Mer lokalkännedom när Skånetrafiken öppnar färdtjänstcentral.
*Talande liten spis nyhet på synmässa.
*Sondmatning ger rätt till LSS-assistans enligt vägledande dom.
*Blommigt, beigt och ballongformat i sommarens dammode.
*Mörka vatten och mirakel i månadens talbokstips.
*Så beställer du hem maten via nätet.
*Forskning i Lund viktigt steg på vägen mot ny näthinnebehandling.

Varje månad presenterar vi en aktuell person, som naturligtvis berättar hur han eller hon ser ut. Bland de senare porträtten märks slottsfrun Alexandra von Schwerin, författaren Patrik Svensson, regiondirektör Alf Jönsson, ögonläkare Sten Andréasson och komikerduon Anders & Måns. En och annan tävling finns det också plats för. Vi låter läsarna recensera syntolkade dvd-filmer, vi ger tips om böcker, kultur, nöje och föreningsaktiviteter och vi berättar när posten och butiken i byn byter adress eller när ett nytt café öppnat.

Enkelt och gratis

Skånes Taltidning finns sedan 2007 på webben, på adressen skanestaltidning.se. Inget lösenord behövs. Du kan välja mellan att lyssna direkt eller ladda ner tidningen till din dator.
Vill du prenumerera och vara säker på att aldrig missa ett nummer? Då finns det tre alternativ. Du kan bli e-prenumerant. Då läser du tidningen genom att ladda ner ljudfiler från vår hemsida, eller som podd via din smarta telefon. Du får ett nyhetsbrev via e-post varje torsdag när den nya tidningen är publicerad. Mejlet har givetvis direktlänkar till våra ljudfiler och hemsida, så att du enkelt och smidigt når oss. Du kan också beställa tidningen på cd-skiva. Då får du den med posten varje fredag. Ett tredje alternativ finns för dig som prenumererar på en dagstaltidning, och därmed får låna en internetuppkopplad daisy-spelare av MTM. Då kan du även få Skånes Taltidning direkt till din spelare.

Bara prenumeranter har rätt att delta i våra tävlingar. Som prenumerant kan du också beställa Nöjesmejlet, med veckans nöjestips. Om du prenumererar så visar du ditt stöd för oss och det är vi glada för. Om du vill säga upp prenumerationen, och därmed inte få fler skivor eller e-post, är det bara att kontakta redaktionen.

Återvinning och miljö

Om du inte vill spara din cd-tidning, kastar du både skivan och papperspåsen i hushållssoporna. Då går de till förbränning och blir värme och el. Om du vill vara riktigt miljövänlig, styr du om din prenumeration till att bli e-prenumeration. Då skickar vi inte ut någon cd-skiva, utan du får ett nyhetsbrev om hemsidan istället. På så sätt missar du inte något nummer, och du stöttar både oss och miljön genom att vara prenumerant men inte få en engångs-cd-skiva.

Inläsningstjänst

Myndigheter och företag kan beställa inläsningar enligt prislista. Nedan finns en länk till mer information om inläsningstjänst.

Skånes Taltidning och juridiken

Region Skåne är huvudman

Skånes Taltidning finansieras av Region Skåne, som är huvudman. Taltidningen är en del av förvaltningen Psykiatri & Habilitering. Ansvarig utgivare är Martin Holmström. Organisatoriskt tillhör vi Region Skåne men redaktionen är en fristående enhet som själv väljer och producerar vad som ska finnas med i tidningen. Region Skånes övriga webbsidor faller under PuL, Personuppgiftslagen, men Skånes Taltidning uppfyller de krav som Yttrandefrihetsgrundlagens databasregel ställer på en journalistisk verksamhet och därför gäller inte PuL här. Skånes Taltidnings sidor på nätet ser inte ut som övriga Region Skånes internetsidor, vi har dessutom en egen adress och en egen logotyp.

Upphovsrätt

Skånes Taltidnings ljudfiler skyddas av lagen om upphovsrätt. Du får ladda ner dem för eget bruk men inte kopiera vidare, sälja eller på annat sätt placera dem i ett nytt sammanhang. Fråga först! Läs mer om upphovsrätt hos Journalistförbundet och i Regeringskansliets rättsdatabas, länkar finns längst ner på sidan.

Känner du dig förorättad av innehållet i Skånes Taltidning? Vänd dig till Pressombudsmannen som granskar ditt fall enligt de etiska reglerna för press, radio och TV, eller till JK, Justitiekanslern, som prövar saken enligt Yttrandefrihetsgrundlagen. Länkar finns nedan.

Gå till Kontakt
Gå till Prenumerera – på podcast eller cd
Gå till Inläsningstjänst

Externa länkar

Region Skånes huvudsida (nytt fönster)
Psykiatri & Habilitering (nytt fönster)
Allmänhetens pressombudsman (nytt fönster)
Justitiekanslern (nytt fönster)
Journalistförbundet om upphovsrätt (nytt fönster)
Upphovsrättslagen, från Riksdagens hemsida (nytt fönster)