Vad är Skånes Taltidning?

Skånes Taltidning är en tidskrift för dig som har nedsatt syn. Den innehåller både korta nyheter och längre reportage. Varje vecka kommer det ut ett nytt nummer, på cd-skiva och på internet som så kallad podcast. På internet kan du välja mellan att lyssna strömmande eller att ladda ner ljudfilerna till din dator, din bärbara spelare eller din smarta telefon. Väljer du cd-skiva får du en daisy-skiva eller ljud-cd med posten som du kan lyssna på.

Lyssna gärna på vår broschyr – eller ladda ner den

Lyssna på syntolkningen av vår logotyp.

Exempel på ämnen:

*Vallokalen kan komma till dig om du har svårt att ta dig dit.
*Dövblinde Torbjörn Svensson ska paddla över Öresund.
*Ny uppfinning låter dig känna utsikten genom bilrutan.
*Mer lokalkännedom när Skånetrafiken öppnar färdtjänstcentral.
*Talande liten spis nyhet på synmässa.
*Sondmatning ger rätt till LSS-assistans enligt vägledande dom.
*Blommigt, beigt och ballongformat i sommarens dammode.
*Mörka vatten och mirakel i månadens talbokstips.
*Så beställer du hem maten via nätet.
*Forskning i Lund viktigt steg på vägen mot ny näthinnebehandling.

Varje månad presenterar vi en aktuell person, som naturligtvis berättar hur han eller hon ser ut. Bland porträtten finns till exempel drottning Silvia, författaren Jonas Gardell, ögonläkare Sten Andréasson, prästen och satirikern Kent Wisti och komikerduon Anders & Måns. En och annan tävling finns det också plats för. Vi låter läsarna recensera syntolkade dvd-filmer, vi ger tips om böcker, kultur, nöje och föreningsaktiviteter och vi berättar när posten och butiken i byn byter adress eller när ett nytt café öppnat.

Enkelt och gratis

Skånes Taltidning finns sedan 2007 på webben, på adressen skanestaltidning.se. Inget lösenord behövs. Du kan välja mellan att lyssna direkt eller ladda ner tidningen till din dator.
Vill du prenumerera och vara säker på att aldrig missa ett nummer? Då finns det tre alternativ.

  • Du kan bli e-prenumerant. Då läser du tidningen genom att ladda ner ljudfiler från vår hemsida, eller som podd via din smarta telefon. Du får ett nyhetsbrev via e-post varje onsdag när den nya tidningen är publicerad. Mejlet har givetvis direktlänkar till våra ljudfiler och hemsida, så att du enkelt och smidigt når oss.
  • Du kan också beställa tidningen på cd-skiva, antingen i daisy-format eller vanlig ljud-cd. Då får du den med posten varje torsdag eller fredag.
  • Ett tredje alternativ finns för dig som prenumererar på en dagstaltidning, och därmed får låna en internetuppkopplad daisy-spelare av MTM. Då kan du även få Skånes Taltidning direkt till din spelare.

Bara prenumeranter har rätt att delta i våra tävlingar. Som prenumerant kan du också beställa Evenemangsmejlet, med veckans evenemangstips. Om du prenumererar så visar du ditt stöd för oss och det är vi glada för. Om du vill säga upp prenumerationen, och därmed inte få fler skivor eller e-post, är det bara att kontakta redaktionen.

Återvinning och miljö

Om du inte vill spara din cd-tidning, kastar du både skivan och kuvertet i hushållssoporna. Då går de till förbränning och blir värme och el. Om du vill vara riktigt miljövänlig, styr du om din prenumeration till att bli e-prenumeration. Då skickar vi inte ut någon cd-skiva, utan du får ett mejl med länkar till hemsidan istället. På så sätt missar du inte något nummer, och du stöttar både oss och miljön genom att vara prenumerant men inte få en engångs-cd-skiva.

Inläsningstjänst

Myndigheter och företag kan beställa inläsningar enligt prislista. Kontakta oss för mer information.