Så läser du Skånes Taltidning i appen Podcaster

Om du har en iphone eller ipad kan du nu läsa Skånes Taltidning via appen Podcaster. Enkelt och smidigt med flera finesser.

För att komma igång

Gå in i Appstore på din smarta telefon eller läsplatta och ladda ner appen Podcaster. Den är gratis och på svenska. Det finns info där att läsa igenom för att hitta runt, men här beskrivs hur du ska göra för att få tillgång till taltidningen.

I Podcaster: Tryck på Kom igång. Tryck på Sök. Skriv in Skånes Taltidning i sökfältet. Tryck på Sök. Här kan du välja mellan knapparna Alla och Podcaster ganska högt uppe i fönstret. Välj Podcaster. ”Skånes Taltidning Nyheter och Politik” kommer upp som en länk. Klicka på den. Välj sedan knappen Prenumerera. Voice over kommer att säga ”prenumerationen aktiverad”. (Så här gör du förstås om du vill prenumerera på någon annan podcast också. Längst ner i fönstret finns knappar som ”Topplista” och ”Sök” med flera, om du vill hitta andra spännande saker att lyssna på.)

Varje vecka, när du vill lyssna på ett nummer

För att lyssna eller ladda ner nummer av tidningen, väljer du knappen ”Mina podcaster” längst ner i fönstret, knapp fem av fem. Klicka på Skånes Taltidning, och välj under ”Ström” det nummer du vill ladda hem. Under ”Ospelat” finns sedan de nummer du laddat hem. Om du trycker på knappen ”Mer info” till höger i fönstret för varje nummer (grafiskt är det ett i) får du veckans viktigaste rubriker. Appen kan själv ladda ner ett nytt nummer när det finns något – men det beror på dina inställningar. Dessa gör du i appen Inställningar som finns i din iphone/ipad.

Finesser

När du lyssnar på taltidningen i Podcaster kan du hoppa mellan spåren, hoppa 15 sekunder framåt och bakåt i spåret, välja ett par olika hastigheter – och pausar du och stänger appen kommer den att veta var du slutade till nästa gång, och börja där sedan. Du kan också ställa in en timer, så att appen själv stannar uppspelningen efter en viss tid. Tänk på att inte ställa en för lång tid i timern om du valt i Inställningar att numret ska radera sig själv när du läst det färdigt.

Gör inställningar i appen Inställningar

Scrolla ner tills du hittar raden för Podcaster. Om ”Använd mobildata” är avstängd kommer din iphone/ipad bara att hämta ett nytt nummer av taltidningen om du har wifi, alltså om du befinner dig inom ett gratis nätverk. Då kostar det inget alls att hämta hem tidningen. (Om du har ett teleabonnemang med mycket surfmängd behöver du inte bekymra dig om detta.)
Här finns också lite andra nyttiga inställningar, till exempel om man vill att appen ska radera spelade avsnitt automatiskt. (Det är förinställt att den raderar själv, så ändra det om du vill spara.) Här ställer man också in hur ofta man vill att podcaster ska hämta nya avsnitt, eller om man vill göra det manuellt.

Bli påmind om veckans nya nummer direkt

Appen kan alltså ladda hem nya nummer automatiskt, men den kommer inte att påminna dig om att den gjort det. Som e-prenumerant får du den påminnelsen via vårt Torsdagsmail. När är prenumerant får du också vara med i våra tävlingar, du får Nöjesmailet gratis om du vill, och du stöttar oss genom att vi kan räkna in dig i vår upplaga. Är du inte prenumerant på Skånes Taltidning ännu? Här kan du blir det – det är helt gratis.