Guldkassetten för 2017 gick till Norrland, men även Skåne blev vinnare när priserna för årets bästa taltidningsreportage delades ut i Visby.

Det var en både glad och rörd Monica Gustafsson vid Spotlight Taltidningen Västernorrland som via telefon fick veta att hon tagit hem Guldkassetten. Reportaget ”Fjällfiskare fångar lugnet – röding är bonus” fick en enhällig jury ledd av kulturjournalisten Ulrika Knutson att utse hennes bidrag till vinnare. I reportaget följer Gustafsson äldre synskadade på fisketur och visar hur samvaron och fisket livar upp och skänker glädje.
– Härligt och väldigt roligt, och jag är hemskt glad för de synskadade som är med i reportaget, säger en förtjust Monica Gustafsson. Lyssna till vinnarreportaget här.

Skånes Taltidnings reporter Åsa Kjellman Erici vann hederspriset för reportaget Fly utan att se. ”En lyhörd, gripande och hoppfull intervju med två flyktingar från Syrien. Scenen med de synskadade syskonen, som flyr hand i hand medan bomberna faller glömmer man aldrig.” Så skrev juryn om hennes tävlingsbidrag.
– Det var ett reportage som var jätteroligt att göra – och som jag verkligen ville göra. Och de berättade så bra! Det säger hederspristagaren Åsa Kjellman Erici. Lyssna till hederspristagarens reportage här.

Det är Taltidningsproducenternas Förening TTF som årligen delar ut Guldkassetten. I juryn ingår förutom ordföranden Ulrika Knutson även journalisten Kait Bessing, IT-teknikern Tony Bernedal och Maj-Britt Ryman, nestor inom syntolkningsfrågor och Malmöbo. Alla utom Knutson har en synskada.