Frågor och svar

Här hittar du frågor och svar om det mesta som rör våra ljudfiler och hur man lyssnar på dem eller sparar dem. Klicka på en fråga så kommer du direkt till svaret längre ner på sidan. Under varje svar finns en länk tillbaka till sidans topp.
 
Hur gör jag för att lyssna på ett inslag eller hela tidningen?
Hur gör jag för att spara ner tidningen eller ett inslag på min dator?
Hur ställer jag in Windows Media Player som standardprogram i Windows 10?
Vad finns det för snabbkommandon i Windows Media Player?
Vad finns det för snabbkommandon i Winamp?
Hur gör jag för att spara ner hela tidningen via zipfilen?
När jag försöker spara ner hela tidningen på min dator får jag bara själva spel-listan med mig. Vad är det för fel?
Jag har laddat ner hela tidningen men kan inte hoppa mellan inslagen. Varför?
Varför heter ljudfilerna så konstiga saker?
Jag använder Mac och spelaren Quicktime Player. Kan jag lyssna på och ladda ner taltidningens reportage?
Jag hittar inte min fråga här. Vad ska jag göra då?

 

Hur gör jag för att lyssna på ett inslag eller hela tidningen?

Du kan antingen spela upp tidningen direkt i din webbläsare, eller öppna den i ett program på datorn.
För att lyssna direkt i webbläsaren är det bara att klicka på ”Lyssna strömmande (mp3)”-länken, som finns i mejlet och på hemsidan. Då spelas hela tidningen upp direkt.
På hemsidan kan du också välja vilket inslag du vill lyssna på. Varje nummer har en egen sida här på hemsidan. I mejlet du kan få som prenumerant finns en länk direkt till veckans sida. Där kan du välja den artikel du vill lyssna på, bland tidningens alla artiklar.
Vill du snabbt kunna hoppa mellan artiklar får du använda ett annat program på datorn. Två vanliga program i Windowsmiljö är Windows Media Player (som ingår i Windows) och Winamp. De öppnas i ett nytt fönster när du klickar på en länk till en ljudfil. Båda är gratis att ladda ner om du inte har dem redan. Läs längre ner på sidan om hur du använder dem.
Ladda ner Windows Media Player, på engelska (nytt fönster)
Ladda ner Winamp, på engelska (nytt fönster)
Till sidans topp

Hur ställer jag in Windows Media Player som standardprogram för Windows 10?

Tryck på Windows-tangenten, och skriv ”standardappar”. Tryck Enter. Tabba till ”Musikspelare”, tryck Enter. Tabba mellan de olika alternativen till ”Windows Media Player”. Tryck Enter. Klart! Nu öppnas ljudfiler av olika slag i just Windows Media Player. Till exempel kan du nu välja länken ”Lyssna strömmande (spel-lista)” i veckans mejl, så öppnas tidningen i Windows Media Player, där du kan hoppa mellan artiklarna. Läs vidare nedan om hur du gör det.
Till sidans topp

Snabbkommandon i Windows Media Player:

Pausa respektive starta igen: Ctrl P
Stoppa: Ctrl S
Hoppa till nästa inslag: Ctrl F
Backa till förra inslaget: Ctrl B
Snabbare uppspelningshastighet: Ctrl shift G
Långsammare uppspelningshastighet: Crtl shift S
Normal uppspelningshastighet: Ctrl shift N
Snabbspola framåt, och sedan gå tillbaka till normal: Ctrl shift F

I Windows Media Player ligger kommandona i menyn ”Spela upp” dit man kommer med snabbkommandot Alt P. Här finns också angivet vilka tangenter man använder för att ändra volymen. Det är olika i olika versioner av programmet. I version 11 är det F9 för att höja volymen och F8 för att sänka volymen.
Till sidans topp

Snabbkommandon i Winamp:

Pausa: C
Spela upp: X
Stoppa: V
Hoppa till nästa spår: B
Hoppa till föregående spår: Z
Hoppa fem sekunder framåt: Pil höger
Hoppa fem sekunder bakåt: Pil vänster
Volym upp: Pil upp
Volym ner: Pil ner

Allt detta står i menyn Play, dit man kommer genom att trycka alt P.
Till sidans topp 

Hur gör jag för att spara ner tidningen eller ett inslag på min dator?

Det finns två sätt:
1) Medan du lyssnar på ljudfilen kan du gå upp i menyraden i Windows Media Player och välja Arkiv (alt + A) och pila ner till ”Spara som”. Välj att spara där du vill ha filen.
2) Om du vill spara ner filen utan att lyssna på den först kan du högerklicka på den (Shift F10).
Till sidans topp
 

Hur gör jag för att spara ner hela tidningen via zipfilen?

Med zipfilen sparar du ner hela tidningen som ett album, vilket gör det möjligt att hoppa mellan filerna. Här beskriver vi ett par sätt att använda den.

Om du använder Windows:

I början av 2013 lät vi en läsare lära sig ladda ner tidningen och spara den direkt på sitt fickminne. Lyssna på inslaget, tid 9.34.
Om du vill ladda ner tidningen och direkt spara den på ditt fickminne eller din mp3-spelare: Klicka enter när du har markerat zipfilen. Välj ”öppna”, då lägger sig filerna på ditt klippbord. Anslut fickminnet eller mp3-spelaren till datorn. Välj att visa filerna i utforskaren. Markera alla filer, och välj att klistra in dem på den spelare du anslutit. Då sparas de där.

Om du vill spara din tidning på datorn: Skapa en ny mapp på din dators skrivbord. Döp den till Taltidningar. Skapa sedan en mapp inuti denna, döp till veckans nummer. Spara ner zipfilen från hemsidan (Beroende på program: Klicka och välj Spara, eller högerklicka och välj Spara mål som…) Spara på skrivbordet. Datorn sparar då ner en komprimerad version av taltidningen. Högerklicka (Shift F10) på den nersparade zipfilen och välj Extrahera alla. Det kommer upp en guide där du väljer var du vill ha din uppackade zipfil. Välj din nyskapade mapp med veckans tidningsnummer. Datorn packar upp zipfilen till normal storlek. Öppna mappen och högerklicka på m3u-filen. Välj Lägg till i Windows Media Player. En spel-lista med rätt nummer på tidningen hamnar då i din mediaspelare. Klart att lyssna och du kan hoppa mellan filerna!

Kopplar du in en mp3-spelare kan du kopiera den uppackade mappen dit och bära med dig taltidningen vart du vill. Du kan slänga zipfilen men spara de uppackade filerna i din taltidningsmapp.

Om du använder Macintosh:

Högerklicka eller motsvarande på länken till zipfilen på hemsidan. Välj Spara mål som… och var du vill spara din fil, till exempel på skrivbordet. Du sparar nu ner en komprimerad mapp. När den är färdig, dubbelklicka på den (eller högerklicka och välj Stuffit – Expand). Datorn packar upp och du får en mapp som heter tidningens nummer.
Öppna Itunes och välj Ny spellista (under Arkiv). Döp spel-listan till 4120 för nummer 41-20 (vecka 41, år 2020) av tidningen. Öppna nu den uppackade mappen du laddat ner och dra in m3u-filen i den nya spel-listan du skapade. Färdigt! Nu kan du slänga zipfilen och den uppackade mappen, filerna har lagrats på din dator ändå. Har du en Ipod eller Iphone kan du dra över spel-listan dit och ta med dig taltidningen vart du vill.
Till sidans topp
 

När jag försöker spara ner hela tidningen på min dator får jag bara själva spel-listan med mig. Vad är det för fel?

Du har valt fel länk att ladda ner från. Du måste använda antingen den länk som heter ”Lyssna strömmande (mp3)” eller ”Ladda ner hela tidningen (zip)”.
Till sidans topp
 

Jag har laddat ner hela tidningen men kan inte hoppa mellan inslagen. Varför?

Du har valt länken ”Lyssna strömmande (mp3)”. Välj istället ”Ladda ner hela tidningen (zip)”. Det är lite krångligare att hämta hem men fungerar bra. En beskrivning hur du gör med zipfilen finns längre upp på sidan, under Hur gör jag för att spara ner hela tidningen via zipfilen?
Till sidans topp
 

Varför heter ljudfilerna så konstiga saker?

Vi använder inte å, ä, ö och mellanslag i filnamn, för då fungerar de inte på alla datorsystem. När färdtjänst blir ”fardtjanst” kan fler lyssna. Innehållet påverkas förstås inte. De korta filnamnen är dessutom mest till för att kunna skilja dem åt på ett snabbt sätt. Vill du spara ett reportage, kan du lätt själv byta namn på filen.
Till sidans topp
 

Jag använder Mac och spelaren Quicktime Player. Kan jag lyssna på och ladda ner reportagen?

Jadå. Då använder du troligen Quicktime Player. Du lyssnar på de enskilda filerna genom att klicka på dem. Vill du spara kan du göra på två sätt. Om du vill spara medan du lyssnar, håller du nere alt och klickar på den nedåtpekande pilen. Välj Spara som källfil. Om du vill spara ner utan att lyssna, håller du nere alt och klickar på ljudfilens länk. Du kan också välja att ladda hem hela tidningen som en zipfil. Då får du hem hela tidningen som ett album, och kan hoppa mellan inslagen som du vill. Däremot går det inte att lyssna strömmande via spel-listan om du använder Quicktime Player.
Till sidans topp
 

Jag hittar inte min fråga här. Vad ska jag göra då?

Skicka e-post till redaktionen på adressen skanestaltidning@skane.se eller hör av dig till oss via telefon eller vanlig post. Alla kontaktuppgifter hittar du på sidan Kontakta oss.
Till sidans topp