Stora ljudbokspriset i deckarkategorin gick på måndagkvällen till Carin Gerhardsen och inläsaren Stefan Sauk för boken Tjockare än vatten, skriver SRF på sin hemsida. Prismotiveringen löd ”Carin Gerhardsen överför romanformatet till deckargenren och lyckas fängsla lyssnaren redan från historiens början. Stefan Sauks inläsning är både passionerad och nyanserad, med en nerv som hålls spänd genom hela boken.” I november var Carin Gerhardsen Månadens ansikte i Skånes Taltidning, Lyssna här på intervjun.

Priset i skönlitterära klassen gick till Majgull Axelssons bok Jag heter inte Miriam, inläst av Katarina Ewerlöf. Motiveringen löd ”Boken är en stark och välskriven berättelse som tar oss med på en resa från 1940-talets Tyskland till nutidens Sverige. En historia som inte släpper greppet om dig. Katarina Ewerlöfs rena och distanserade inläsning står inte i vägen för berättelsen utan låter lyssnaren skapa sina egna bilder. Hennes närvaro och exakthet i uttal förstärker känslan av att befinna sig där och förhöjer den litterära upplevelsen.”

I den helt nya barn- och ungdomskategorin vann Vad sa pappa Åberg av Gunilla Bergström, uppläsare Jonas Karlsson. Motiveringen här löd ”Vad sa pappa Åberg? är åtta minuter av ren njutning. Gunilla Bergström gör de mest vardagliga ting till ett äventyr och Jonas Karlsson läser den enkla och välgjorda berättelsen med kärlek och respekt. Det lugna tempot med fin pausering och betoning förstärker budskapet. Med ett leende i mungipan känner vi igen oss i hur tokigt det kan bli.”

Författare och inläsare delar på priserna och får därmed 25 000 kronor var samt varsitt konstverk av Ludvig Löfgren.

Eva Bonnier och Reine Brynolfsson fick ett hederspris för sitt arbete med att göra James Joyces bok Odysseus, med nästan 38 timmars lästid, till ljudbok. Enligt motiveringen har de tillgängliggjort ett stycke litteraturhistoria och låtit det litterära värdet och inte det kommersiella styra beslutet. Bakom hederspriset på 25000 kronor står Synskadades stiftelse.