Vad är Skånes Taltidning?

Skånes Taltidning är en tidskrift för dig som har nedsatt syn. Den innehåller både korta nyheter och längre reportage. Varje vecka kommer det ut ett nytt nummer, på cd-skiva och på internet som så kallad podcast. På internet kan du välja mellan att lyssna strömmande eller att ladda ner ljudfilerna till din dator, din bärbara spelare eller din smarta telefon. Väljer du cd-skiva får du en musik-cd-skiva med posten som du kan lyssna på i din cd-spelare, din dator eller din daisy-spelare.
Många tror att Skånes Taltidning är en medlemstidning inom Synskadades Riksförbund, SRF, men så är det inte. Vi har ibland inslag som rör SRF men vår huvudman är Region Skåne. Du behöver alltså inte vara medlem i SRF för att prenumerera på Skånes Taltidning.

Lyssna gärna på vår broschyr – eller ladda ner den

Lyssna på syntolkningen av vår logotyp. Dodo Parikas läser.

Några av ämnena de senaste månaderna har varit:

*Till hösten ska utropen fungera på alla bussarna i Skåne lovar Skånetrafiken.
*Taxi Trelleborg får rätt mot kommunen – avtalet omfattar ingen helgbeställning.
*Hudvårdsmärke använder blinda kvinnor i uppmärksammad reklamfilm.
*Ny telefon, speciellt för synskadade, nu på svenska marknaden.
*Ruben Östlund: ”Det borde finnas en Guldbagge för syntolkning”.
*Rödrandig vit käpp kan bli symbol för dövblindhet.
*Utsvängt och indiskt sjuttiotal kryddar vårens dammode.
*Liten mun och äppelrunda kinder – vi beskriver Hillary Clinton.
*Blind man: ”Det var jag som bet langaren, inte min ledarhund.”
*Talsyntestidningarna krånglar fortfarande, men MTM drar igång reklamkampanj.
*Kaffedoserare räddar dig från spill i köket.

Varje månad presenterar vi en aktuell person, som naturligtvis berättar hur han eller hon ser ut. Bland de senare porträtten märks filmaren Fredrik Gertten, biskop Johan Tyberg, författarna Carin Gerhardsen och Lena Andersson samt komikern Jesper Rönndahl. En och annan tävling finns det också plats för. Vi låter läsarna recensera syntolkade dvd-filmer, vi ger tips om böcker, kultur, nöje och föreningsaktiviteter och vi berättar när posten och butiken i byn byter adress eller när ett nytt café öppnat.

Enkelt och gratis

Skånes Taltidning finns sedan 2007 på webben, på adressen skanestaltidning.se. Inget lösenord behövs. Du kan välja mellan att lyssna direkt eller ladda ner tidningen till din dator.
Vill du prenumerera och vara säker på att aldrig missa ett nummer? Då finns det två alternativ. Du kan bli e-prenumerant. Då läser du tidningen genom att ladda ner ljudfiler från vår hemsida. Du får ett nyhetsbrev via e-post varje torsdag när den nya tidningen är publicerad. Brevet har givetvis direktlänkar till våra ljudfiler och hemsida, så att du enkelt och smidigt når oss. Du kan också beställa tidningen på cd-skiva. Då får du den med posten varje fredag. Bara prenumeranter (cd eller e-post) har rätt att delta i våra tävlingar. Som prenumerant kan du också beställa Nöjesmailet, med veckans nöjestips. Om du prenumererar så visar du ditt stöd för oss och det är vi glada för.Om du vill säga upp prenumerationen, och därmed inte få fler skivor eller e-brev, är det bara att kontakta redaktionen.

Återvinning och miljö

Om du inte vill spara din cd-tidning, kastar du både skivan och papperspåsen i hushållssoporna. Då går de till förbränning och blir värme och el. Om du vill vara riktigt miljövänlig, styr du om din prenumeration till att bli e-prenumeration. Då skickar vi inte ut någon cd-skiva, utan du får ett nyhetsbrev om hemsidan istället. På så sätt missar du inte något nummer, och du stöttar både oss och miljön genom att vara prenumerant men inte få en engångs-cd-skiva.

Inläsningstjänst

Skånes Taltidning har också hand om länets inläsningstjänst. Du som privatperson kan få texter inlästa gratis. Myndigheter och företag kan beställa inläsningar enligt prislista. Nedan finns en länk till mer information om inläsningstjänst.

Skånes Taltidning och juridiken

Region Skåne är huvudman

Skånes Taltidning finansieras av Region Skåne, som är huvudman. Taltidningen är en del av divisionen Habilitering & Hjälpmedel inom förvaltning Skånevård Kryh. Ansvarig utgivare är Martin Holmström. Organisatoriskt tillhör vi Region Skåne men redaktionen är en fristående enhet som själv väljer och producerar vad som ska finnas med i tidningen. Region Skånes övriga webbsidor faller under PuL, Personuppgiftslagen, men Skånes Taltidning uppfyller de krav som Yttrandefrihetsgrundlagens databasregel ställer på en journalistisk verksamhet och därför gäller inte PuL här. Skånes Taltidnings sidor på nätet ser inte ut som övriga Region Skånes internetsidor, vi har dessutom en egen adress och en egen logotyp. Ett nytt fönster öppnas alltid i webbläsaren när man förflyttar sig från Skånes Taltidning på nätet.

Upphovsrätt

Skånes Taltidnings ljudfiler skyddas av lagen om upphovsrätt. Du får ladda ner dem för eget bruk men inte kopiera vidare, sälja eller på annat sätt placera dem i ett nytt sammanhang. Fråga först! Läs mer om upphovsrätt hos Journalistförbundet och i Regeringskansliets rättsdatabas, länkar finns längst ner på sidan.

Känner du dig förorättad av innehållet i Skånes Taltidning? Vänd dig till Pressombudsmannen som granskar ditt fall enligt de etiska reglerna för press, radio och TV, eller till JK, Justitiekanslern, som prövar saken enligt Yttrandefrihetsgrundlagen. Länkar finns nedan.

Gå till Kontakt
Gå till Prenumerera – på podcast eller cd
Gå till Inläsningstjänst

Externa länkar
Region Skånes huvudsida (nytt fönster)
Habilitering och Hjälpmedel (nytt fönster)
Allmänhetens pressombudsman (nytt fönster)
Justitiekanslern (nytt fönster)
Journalistförbundet om upphovsrätt (nytt fönster)
Upphovsrättslagen, från Riksdagens hemsida (nytt fönster)